Utopia of Dystopia?

Gepubliceerd op 8 april 2020 om 16:32

Het zijn bijzondere tijden, en dat zijn het.
Wat mij betreft, staan deze tijden bol van gepolariseerde toekomstbeelden van de wereld zoals hij zich zal gaan ontvouwen in de komende jaren. Aan de ene kant het visioen van een wereld van Licht & Liefde waarin we Gouden Tijden gaan beleven die we in onze stoutste dromen nog niet eens durfden bedenken. Aan de andere kant een visioen van een dystopische wereld van zo’n formaat dat de wereld zoals George Orwell die beschreef in zijn roman 1984 daar maar bleekjes tegen afsteekt.
Wat is waarheid van deze twee? Dat weet ik niet. Nee, herstel, dat weet ik wel. Waarheid is de wereld waar wij individueel en collectief voor kiezen. Ik kies voor een liefdevolle wereld van Licht & Liefde, een wereld waarin plaats is voor iedereen en waarin iedereen kan gedijen. Er zijn al heel veel mensen hier op Aarde die hiervoor willen gaan. Die kiezen voor een wereld waarin voor iedereen de ruimte is om zich te ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. ‘Survive and Thrive’ Daar ben ik heel heel blij mee.
Ik sluit mijn ogen echter niet voor de tekenen die erop wijzen dat het kwartje voor hetzelfde geld de andere kant op kan vallen. Dat we ons bewegen in de richting van de Orwellian versie.
Een voorbeeld: De mate waarin, in de Mainstream media, vooral plaats is voor berichtgeving die tot doel heeft om angst en stress, maar ook boosheid te genereren vind ik schrikbarend hoog.
Angst is nuttig. Oog in oog met een giftige slang of een hongerige tijger maakt angst dat je bewustzijn vernauwd tot fight or flight modus en zich focust op first things first. Met andere worden: een goed heenkomen zoeken. Is dat eenmaal gelukt, dan lost de angst op, gaat de fight or flight modus uit en gaat het leven verder.
Op dit ogenblik, komt het op mij over alsof de fight or flight modus van vernauwd bewustzijn voortdurend aan staat, gevoed door de toon van berichtgeving van overheid en media, waardoor er collectief niet verder wordt gekeken dan overleven. Angst zorgt er dan voor dat je niet stilstaat bij of de berichtgeving en de informatie die je krijgt wel echt klopt.
Niet alleen de overlevingsmodus wordt aangezet. Angst en stress zorgen er ook voor dat het immuunsysteem verzwakt en op die manier de kans op ziek worden groter wordt. Ik zou toch eerder verwachten dat we ons immuunsysteem zo sterk mogelijk willen maken, zodat een virus geen kans heeft op overleven in ons lichaam. Minder zieken, minder doden. Dat klinkt toch geweldig?
Wat zorgt ervoor dat ons immuunsysteem supersterk wordt? Buitenlucht, zonlicht, natuur, beweging, goed eten. Het zorgt allemaal voor een goed en positief gemoed. Veel hiervan wordt ons echter afgeraden. We dienen te vechten tegen ‘de onzichtbare vijand’. Vechten tegen kost veel meer energie dan ergens vóór gaan. Vermoeidheid kan ook leiden tot een verzwakt immuunsysteem.
In wat voor soort wereld willen wij leven? Welke versie kiezen we individueel en collectief? De ‘utopische’ versie of de dystopische versie?
Ik verkies een liefdevolle wereld. Daar wil ik voor gaan. Het idee alleen al, geeft mij energie. Ik word er vrolijk van. Mijn immuunsysteem ook.
Het zijn bijzondere tijden en dat zijn het.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.