veranderingen van waarden en normen?

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 10:16

Het zijn bijzondere tijden, en dat zijn het.
Ik merk dat de intelligente lockdown ook zo zijn voordelen heeft. Ik heb bijvoorbeeld veel meer tijd om te reflecteren, meer tijd om na te denken en na te voelen over wat er nu eigenlijk gebeurt. In de loop van de afgelopen weken is mij het een en ander opgevallen. Ik vraag je om wat ik nu ga vertellen niet klakkeloos voor waar aan te nemen, maar zelf op onderzoek te gaan om te zien en te voelen of het voor jou ook zo is, of juist helemaal niet.
Tegenwoordig is het al wat aan het veranderen, maar we zijn over het algemeen opgevoed om dat wat je ouders, de meester of juffrouw, maar ook de dokter, politieman, pastoor of de minister-president of Sinterklaas, zegt zonder meer te geloven.
Toch blijkt dat niet altijd waar te zijn. Deze hele corona affaire, laat dat wat mij betreft duidelijk zien.
Volgens mij wordt moedwillig angst gezaaid door regering en de MainStream Media door met statistieken te rommelen, maatregelen in te stellen die juist averechts werken op het bestrijden van een virus, wat bovendien niet eens een natuurlijk virus is, maar door mensen gemaakt. Er blijkt een patent aangevraagd te zijn op het virus. Een patent aanvragen kan alleen maar op iets wat door iemand is bedacht. Dat vind ik nogal wat.
Ik heb gemerkt dat je goed moet luisteren, naar wat er gezegd of geschreven wordt. Om een voorbeeld te geven: “Vandaag zijn er xx mensen gestorven aan Corona” versus “Vandaag zijn er xx mensen gestorven die getest waren op Corona’. Of te wel: de laatste zin zegt eigenlijk dat er xx mensen zijn gestorven, die weliswaar waren getest op Corona, maar niet per se daaraan gestorven zijn. Zo gaan er verhalen de ronde, over mensen die met bijvoorbeeld hartklachten naar het ziekenhuis gaan, daar overlijden en geregistreerd worden als gestorven aan Corona, omdat ze kort van adem waren, wat tenslotte een symptoom zou zijn van Corona.
Nog even los daarvan, vind ik het kwalijker wat de maatregelen en de misleidende berichtgeving doet met het gedrag van de mens op de straat.
Ik verslikte me laatst en moest dus hoesten. Ik werd al scheef aangekeken.
Ik heb nogal gauw een loopneus, vanwege pittig eten of vanwege gezonde buitenlucht, ook dat vind men nu verdacht.
In de supermarkt zie ik mensen ‘in de remmen schieten’ omdat ze niet voorbij mij durven wandelen omdat ze dan binnen de straal van 150 cm komen. “Het is goed madam, ik heb niets onder de leden en ik ga er vanuit dat u dat ook niet heeft.” De madam antwoord dat het zo net nog niet weet.
Oftewel ze vertrouwt de medemens niet, maar belangrijker nog, ze weet niet eens zeker of ze zelf wel gezond is.
Ik vind het bijzonder jammer dat op zes weken tijd de mens zo achterdochtig is geworden, dat ze zich gedragen als of het oorlog is en gretig gebruikmaken van telefoonnummers om iemand te verklikken omdat die zich niet aan ‘de regels’ houdt. Het gewone gezonde boerenverstand is binnen zo’n korte periode bij veel mensen al uitgeschakeld. De overlevingsmodus staat aan, de angst giert door het lijf met alle gevolgen van dien.
Want juist angst en stress zorgen ervoor dat je weerstand verzwakt en je dus vatbaarder wordt voor het virus.
Zonneschijn, natuur en positiviteit zorgen voor een goede weerstand, maar wat moeten we doen: thuisblijven, zo min mogelijk naar buiten. Het klinkt mij nogal tegenstrijdig in de oren. Heb je het dan als regering goed met je bevolking voor?
Iets anders wat mij bijzonder is opgevallen, is dat de opgelegde regels, niet per se voor iedereen gelden. Minister Rutte, de doventolk en ook de nieuwslezers mogen precies nog wel naar de kapper. Ik heb een foto gezien van meer dan 3 politiemannen op een kluitje bijeen. Het burgervolk mag dat niet en wordt er voor op de bon geslingerd. Zelfs als je, zoals in Tilburg een serenade komt brengen voor een ongeneeslijk zieke, maar daarbij de 150 cm niet in acht neemt: op de bon. Maar ja, de politieman is ook wel meer mens dan een gewone burger, luidde het commentaar van iemand die op die foto reageerde. Zo’n uitspraak spreekt boekdelen. We gaan er heel makkelijk mee akkoord, dat ’Some animals are more equal than others’.
George Orwell met zijn ‘Animal Farm’ en ’1984’, we leven inmiddels in het dystopia wat hij voorspiegelde.
De vraag is of wij werkelijk willen leven in zo een wereld: De wereld van het nieuwe normaal. We vragen ons volgens mij te weinig af of die regels waar wij ons nu netjes aan houden wel echt zo normaal zijn. Wat was er mis met het ’oude’ normaal? In Zweden en Japan, draait het ‘oude’ normaal gewoon door en zijn er amper corona-gevallen.
Ik kies voor een positieve wereld vol licht, vrede en liefde. Daar ga ik voor.
Het zijn bijzondere tijden en dat zijn het.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.