Week 0 - introductie

Gepubliceerd op 15 november 2021 om 12:15

Wat staat me in de weg om een YoW te beginnen en te volbrengen. Zijn er gedachten die me tegenhouden? Heb ik geen tijd genoeg. Of ben ik niet interessant genoeg?

Laat ik hier eerst eens mee beginnen en dan stap voor stap andere punten aanbrengen en uitdiepen.

Wat staat me in de weg om het YoW te beginnen en te volbrengen? Een groot obstakel om het YoW te beginnen, is uitstelgedrag, of procrastinatie. Dat kan beginnen met, nog gauw even dit doen, en nog gauw even dat. Als dat klaar is, dan begin ik. Een andere vorm van procrastinatie is verloren raken in een activiteit die eigenlijk niks te maken heeft met het schrijven, maar bijvoorbeeld met de muziek die ik wil luisteren op de achtergrond, tijdens het schrijven. Deze moet dan perfect zijn, lukt dat niet snel, dan ga ik op zoek en voor ik het weet ben ik zo diep in de jungle van last.fm doorgedrongen en ben ik zoveel leuke interessante dingen tegen gekomen, dat het muziek uitzoeken belangrijker is geworden, dan het schrijven zelf. Of dat bijvoorbeeld in het schrijfprogramma waar ik nu in schrijf, Ulysses, dat het woord pro- crastinatie rood onderstreept staat, terwijl het echt wel een bestaand woord is in het Nederlands. Dan kan me dat zo bezighouden, dat ik dat eerst uitgezocht moet hebben, voor ik verder kan.

Het kan altijd erger: Ik ben ooit aan een boek begonnen. Maar de eerste drie zinnen waren niet naar mijn zin, dus ben ik er maar mee gestopt. Echt waar, zonder dat ik ervoor moet liegen.

Toen zat ik nog diep in mijn traumaverwerking. Tegenwoordig durf ik zelfs al te strepen en te krassen in een notitieboek. Dat was vroeger reden om de notitieboek nooit meer te gebruiken, want ik had er in gekrast.

Dat is een mooi bruggetje naar het volgende punt.

Zijn er gedachten die me tegenhouden om te beginnen en te volbrengen? Ja, zeker zijn die er wel. Gedachten die voortkomen uit perfectionisme drang. Die kunnen mij potentieel tegenhouden. Ze kunnen ook mijn potentieel tegenhouden. Een typfout die extra waarde

krijgt. Het houdt ook mijn potentieel tegen. Ik stop gewoon en begin er niet meer aan, als het niet van de eerste keer goed is. Zo heb ik al heel veel projecten laten vallen en niet meer opgeraapt. Ik duik hier even niet verder in, want god weet komt het later op in de 52 delen nog wel eens terug.

Zijn er nog gedachten die me tegenhouden? Vorig jaar had ik hier wel het een en ander meer kunnen opschrijven. Deze zijn op dit moment niet meer actueel.

Deze hebben met zelfwaardering van doen.

Heb ik geen tijd genoeg? Jawel, ik heb wel tijd genoeg. Ik maak er gewoon tijd voor. Zonder al te veel in de structuur te gaan hangen, ben ik gebaat bij vaste momenten. Ik heb alleen de neiging om daar zo intens in te gaan hangen, dat het mijn hele welbevinden kan schaden. Door ervaringen ben ik wijs geworden. Wees maar gerust.

Ben ik niet interessant genoeg? Ik geloof dat iedereen in potentie interessant genoeg is. Sommigen zijn meer smakelijke vertellers dan anderen. Dat is wel zo, vind ik. Nee, die schaamte ben ik wel voorbij en plus beschouw ik mij, wanneer in vorm en in goede doen, inderdaad een smakelijke verteller. Op voorwaarde dus dat de innerlijke en uiterlijke omstandigheden in orde zijn. Dat gebeurt niet al te dikwijls.

Met een uitdaging voor mijn neus heb ik keuze uit 2 mogelijkheden. Of ik stop en ga de uitdaging uit de weg. Of ik ga door en zal de uitdaging links of rechtsom volbrengen. En hou me dan nog maar eens tegen.

Volgens mij, is het mij niet geleerd, want ‘ocharme, het manneke heeft al zo veel moeten verdragen’ , om uitdagingen aan te gaan. Dat kweekt geen vlees op de botten. Het stimuleert niet om door te bijten en verder te gaan, ook als het even pijn doet. Oh, ik kan het niet, dan doe ik het maar niet. Het lukt niet om in een keer een boek van 200 bladzijden te schrijven, zonder ook maar 1 schrijffout of wijziging in een zin. Dan stop ik wel. Het is mij aangepraat, is mijn overtuiging. Granted, ik heb het ook laten gebeuren, ik heb het toegestaan. Maar, Come to think of it, is dat eigenlijk helemaal geen instelling die bij mijn oorspronkelijke natuur past. Het is dus wel zo gestimuleerd. Ook dat is voor later uit te diepen. Een leuke cliffhanger.

 

Dus. Niet opgeven bij de eerste mislukking of de eerste fout. Dat obstakel heb ik inmiddels overwonnen. Dat kan ik gerust van mezelf zeggen. Ik ga er vanuit dat er geen fout of mislukking bestaat. Een fout of mislukking is een uitgelezen mogelijkheid om te kunnen leren. Dat is nou iets wat ik graag doe. Leren. Fouten maken, dat is niet zo mijn forte. Dat lukt dus wel steeds beter. Ik gooi een notitieblok niet meer weg, als de eerste pagina al een schrijffout bevat.

Dat wat mij blokkeert, heeft dat wortels in het verleden, het heden of het nu? Ik geloof dat de wortels van mijn blokkades in het verleden liggen. Daar vinden mijn trauma’s hun oorsprong. Ik ben zelfs zo op het verleden gericht, dat ik geregeld vergeet dat ik in het nu leef, laat staan dat er een toekomst voor me ligt. Ik ben niet bang voor de toekomst, maar ik ben er niet zo mee bezig. Waarschijnlijk omdat mijn focus zo op het helen van het verleden ligt.

Het gaat bij mij meer om het opstarten, waar het gevaar loert. Als ik eenmaal goed op gang ben, dan kan ik het goed volhouden. Het opstarten is de uitdaging. Ik ben me inmiddels goed bewust van mijn procrastinatiegedrag en zie waar ik de fout in ga of dreig te gaan. Ik kan mezelf geregeld weer bij de les halen of houden.

Procrastinatie is de paraplu waaronder alle gedragingen vallen die ik laat zien om maar niet te beginnen. Zelfsabotage. Daar ben ik goed in.

Ik heb laatst uitgevogeld dat ik in wezen eigenlijk helemaal geen baat heb bij vanuit mijn hoofd leven. Mijn kern ligt in het instinctieve doen op basis van wat ik voel. Dat is heel iets anders dan wat mij is aangeleerd.

Dat de rede, de ratio, belangrijker is dan het instinctieve, het weten op basis van gevoel. Dat is gelijk mijn grootste sta in de weg. De enige zijn, in mijn beleving, die anders doet en denkt, voor wat betreft mijn directe omgeving en eigenlijk ook iets minder directe omgeving.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.